Dezerty

 

BAKLAVA

200 g mandlí
100 g ořechů
100 g pistácií
mletý hřebíček na špičku nože
1 polévková lžíce skořice
50 g moučkového cukru
2 sáčky vanilinového cukru
150 g másla
1 žloutek na potření

Těsto:
300 g hladké mouky
80 g másla
1 polévková lžíce citrónové šťávy
cca 150 ml vody
mouka na vyválení

Medová šlehačka:
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
2-3 polévková lžíce tekutého medu


Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.
Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce.
Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme, až nám zbydou tři placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C.
Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.


BADEM HELVASI - Halva

120g másla
180g cukru
60g hladké mouky
150g krupice (semolina)
80g nastrouhaného kokosu
180ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
celé, neoloupané mandle na ozdobu

Sirup:
120g cukru
150ml vody
1 lžíce citrónové šťávy


Připravit sirup. Dát vodu, cukr a citrónovou šťávu do kastrolku a vše přivést do varu, snížit teplotu a pomalu vařit 6-8min., až sirup zhoustne. Nechat zchladit a potom vychladit v chladničce.
Předehřát troubu na 180°C. Rozehřát máslo na pánvi, přidat cukr, mouku, krupici, prášek do pečiva, kokos, mléko, vanilkový cukr a dobře promíchat.
Nalít těstíčko do mělkého čtverhraného plechu, uhladit jeho povrch a péct po 30-45min., až je povrch zlatavý.
Vyjmout z trouby a přímo na plechu nakrájet na kosočtverce:) . Nahoru stejnoměrně nalít studený sirup a každý kosočtverec ozdobit mandlí.
pozn. Halvy je hodně druhů zkusím sehnat recpet na tu báječnou s pictáciemi :-)


Pomerančová Halva z ořechů a krupice

120g másla, změklého
120g krystalového cukru
na jemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžíce pomerančové šťávy
3 vejce
180g krupice (semolina)
2 lžičky prášku do pečiva
120g pomletých lískových oříšků

Sirup:
350g krystalového cukru
2 celé skořice rozlomené napůl
šťáva z 1 citronu
4 lžíce vody z pomerančových květů (nebo pomerančové šťávy)
50 neoloupaných, na sucho opražených lískových oříšků, posekaných
50g oloupaných, na sucho opražených mandlí, posekaných na jemné proužky
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče

Předehřát troubu na 220°C. Vymastit 23 cm čtverhraný plech.
Lehce našlehat máslo, přidat cukr, pomerančovou kůru a šťávu, vejce jedno po druhém, krupici, prášek do pečiva a lískové oříšky. Našlehat vše do hladka.
Vložit do formy a uhladit povrch. Péct po 20-25min., až je těsto pevné a zlatavé. Nechat vychladnout ve formě.

Sirup:
Vložit cukr a 580ml vody do kastrolku, přidat celou skořici. Za stálého míchání velice pomalu zahřívat, až se cukr úplně rozpustí. Přivéct do varu a prudce vařit po 5min. bez míchání. Odměřit polovinu vařícího syrupu a přidat do něj citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Stejnoměrně nalít na Halvu. Zbytek sirupu nechat v kastrolku.
Nechat halvu na plechu, až vsákne všechen sirup, potom ji vyklopit na servírovací talíř a nakrájet diagonálně na kosodelníky. Povrch posypat ořechy.
Zbytek sirupu povařit, až trochu zhoustne a polít jím Halvu. Nahoru posypat proužky pomerančové kůry.
Může se podávat s neúplně našlehanou šlehačkou.
Pro tento recept se musí použít plná forma, ne ta s vyndávacím dnem.

Poslala: Turecka6


LOKUM - Turecký med /Turkish delight/

Na asi 1,2 kg:
250g rýžové mouky
1kg jemného krystalového cukru (může být i med)
1/4 lžičky kyseliny citronové
250g vlašských ořechů na sucho opražených
(mohou být pistácie, lískové oříšky, nebo mandle)
3 lžíce růžové vody (z lístků růží - z lékárny nebo obchodu se zdravou výživou)


Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky smíchat s cukrem a možná trochu víc než 1 1/4 l vody. Přivést do varu. Přidat kyselinu citronovou a pokračovat ve vaření za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížit teplotu a pokračovat v pomalém vaření. Sem tak zamíchat, aby se předešlo od usazování a karamelizaci cukru. Po 2 hodinách sejmout z ohně a vyzkoušet med takto. Vložit 1 lžičku směsi do ledové vody a vytvořit z ní kuličku. Jestli je kulička pružná a dá se zmáčknout, směs na turecký med je hotová.
Opražit ořechy a zamíchat je do hmoty společně s růžovou vodou. Nalít směs do připravené formy, uhladit povrch a nechat stát alespoň po 24 hodin. Vyklopit med na plech a hustě jej pocukrovat. Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájet čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalit v cukru.

TIP: nemáte-li rýžovou mouku, lze si ji po trochách umlet z rýže v kávovém mlénku.


GÖZLEME

Těsto:
2 šálky hladké mouky
3/4 šálku vlažné vody (nebo 1/2 šálku bílého jogurtu)
1/2 lžičky soli

Poleva:
1 lžíce rozpuštěného másla

V misce smícháme mouku a sůl. Za stálého hnětění pomalu přidáváme vodu nebo jogurt. Těsto dáme na pomoučený vál a hněteme cca 10 minut až je hladké. Těsto zakryjeme vlhkým ručníkem a necháme 15 minut odpočnout (těsto s jogurtem 1 hodinu).
Potom těsto rozřežeme asi na 8 stejných dílů a každý díl vyválíme na tenkou placku o průměru asi 25cm. Doprostřed rozetřeme náplň, přehneme jednu stranu, tak aby kraj dosahoval přesně doprostřed kruhu, potom přehneme stejným způsobem protilehlou stranu a nakonec boky, tak aby vzniknul čtverec. (Popř. můžeme vyválet menší placky a přehnout na půl do tvaru půlměsíce, konce vidličkou nebo prsty pořádně utěsnit.)
Teflonovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, opečeme z jedné strany, než se objeví "hnědé oči" *, obrátíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opečeme i z druhé strany a také potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme teplé.

* název Gözleme vznikl ze slova Göz = oko. Když se začnou péct udělají se hnědé skvrny, které vypadají jako oči.


Tatlisi
Gözleme - Sladké
náplň:
mleté oříšky s cukrem

sirup:
100g cukru krupice
75 ml vody
lžička citrónové šťávy

Upravíme běžným způsobem a nakonec polejeme uvařeným sirupem.


ŞEKERPARE

250g másla
2 lžíce práškového cukru
1/3 hrnku krupice
2 hrnky mouky
2 žloutky
kypřící prášek
mandle nebo lískové oříšky na ozdobu

sirup:
2 hrnky cukru
3 hrnky vody
šťáva z půlky citrónu


Sirup povaříme asi 15 minut a dáme vychladnout. Máslo pokojené teploty smícháme s práškovým cukrem a promícháme. Opatrně vmícháváme krupici a mouku až nám vznikne jemné těsto. Zakryjeme a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C. Z těsta tvarujeme malé kuličky, dáme na plech, lehce ztlačíme a doprostřed položíme mandli nebo oříšek. Pečeme cca 20-25 minut dokud nezezlátnou. Po upečení namočíme do sirupu, necháme máčet asi 10 minut dokud nenasáknou dostatek tekutiny. Potom vyndáme a podáváme dobře vychlazené.

Kokosové şekerpare
Všechny ingredience jsou stejné jen místo 1/3 hrnku přidáme 1 lžíci krupice, 2 lžíce kokosu a navíc 2 lžíce jogurtu. Navrch posypeme kokosem.

 


REVANI


4 vejce
1/2 šálku cukru krupice
1 lžíce olivového oleje
1/2 šálku krupice
2/3 šálku mouky
prášek do pečiva

vanilkový cukr nebo vanilková tresť

Sirup:
1 šálek cukru krupice
500 ml vody
lžička citrónové šťávy


Z uvedených přísad povaříme asi 10-15 minut sirup, odložíme a necháme teplý.
Do mísy dáme cukr, vejce, vanilku a lžíci oleje a ušleháme až se cukr úplne rozpustí. Pak přes síto opatrně přisypeme mouku smíchanou s krupicí a práškem do pečiva a ušleháme až nám vznikne jemé piškotové těsto.

Vymažeme dortovou formu nebo malý vyšší plíšek, vyvypeme moukou a vlijeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme. Troubu rozehřejeme na 180°C a pečeme asi 25-30 minut až povrch zezlátne. Ještě teplé revani rozřežeme na čtverce a opatrně polévkovou lžící poléváme sirupem.
Necháme vychladnout v lednici, podáváme se šlehačkou, můžeme posypat mletými pistáciemi, oříšky nebo kokosem.


SÜTLAÇ - Turecký rýžový puding

1/3 šálku bílé krátké rýže
1 1/2 šálku vody
1 šálek cukru
1 šálek smetany
3 šálky mléka
vanilkový cukr nebo vanilková tresť
3 lžíce škrobu
špetka soli
špetka skořice


Vodu přivedeme k varu pak přidáme vypranou rýži a na mírnou teplotu vaříme asi 25 minut. Přidáme smetanu, mléko, vanilku, cukr a sůl. Zastálého míchání přidáváme škrob smícháme s troškou méka. Stále mícháme dokud nezačne vařit, povaříme ještě 1 minutu a dáme pryč z plotny.
Nalejeme do misek, necháme vychladnout a nahoru posypeme skořicí.


Firin Sütlaç - Zapékaný Turecký rýžový puding

Rýžový puding také můžeme upravit zapečením v troubě. Uvařený puding nalejeme do ohnivzdorných misek, posypeme cukrem a zapékáme do zlatova. Navrch sypeme skořicí nebo mletými pistáciemi, můžeme podávat teplý i studený.


KABAK TATLISI - Dýňová dobrota


1 kg dýně
2 sklenice cukru
voda


Dýni nakrájíme na kousky (tak 2x10 cm), naskládáme do zapékací mísy, podlijeme vodou aby dosahovala asi do půlky dýně a zakryté dáme do středně vyhřáté trouby péct do změknutí. Když je voda téměř odpařená posypeme cukrem. Až se cukr rozpustí necháme ještě chvíli péct odkryté aby dýně trochu zhnědla. Dá se jíst jen tak, ale nejlepší je na to ještě nalít tahin a posypat vlašskými ořechy.

Poslala: cimbom




 

 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM