Drůbež

 

 

ŠIŠ TAVUK - Kuřecí šiš

400 g kuřecích prsou
půlka citronu
1 malá oloupaná a nastrouhaná cibule
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jogurtu
lžička sušených bylinek /koriandr nebo tymián/
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mleté papriky
sůl, pepř



V míse smícháme olivový olej, šťávu z půlky citronu, nastrouhanou cibuli, koriandr nebo tymián, sůl, pepř, římský kmín a papriku. Kuřecí prsa bez kostí a kůže nakrájíme na kostky a důkladně je v této marinádě obalíme. Přikryjeme a necháme marinovat asi 6-8 hodin v ledničce.
Maso navlékneme na špejle tak, že se kostky dotýkají, ale nejsou na sobě namačkané. Grilujeme na grilu nebo v mangalu asi 20-30 minut. Průběžně otáčíme, aby se opekly stejnoměrně.


TAVUK DONER - Kuřecí doner

2ks kuřecích prsíček bez kůže
2 malé cibule
1 rajče
listy zeleného salátu
lžička oregana
lžíce olivového oleje
sůl, pepř

V míse si připravíme marinádu z 1 nastrouhané cibule, přidáme olivový olej, oregano, sůl a pepř a prsíčka touto marinádou potřeme. Zabalíme do folie a necháme do druhého dne odležet v lednici. Druhý den prsíčka nakrájíme na malé kousky a osmažíme na pánvi na trošce olivového oleje. Do pita chleba dáme jogurtovou omáčku, maso, přidáme na plátky nakrájené rajče, můžeme i na kolečka nakrájenou cibuli a listy zeleného sálatu. Nakonec ještě polejeme jogurtovou omáčkou.

Tavuk Doner icin Yogurt Sos - Jogurtová omáčka na kuřecí doner

1 malá okurka
1 šálek jogurtu
1 stroužek česneku
kopr
špetka cukru
sůl, pepř

Okurku zbavíme vnitřku, nastrouháme, osolíme a necháme "vypotit". Přidáme jogurt, lžičku nasekaného kopru, rozmačkaný česnek se solí, cukr, opepříme a vše dobře promícháme.


ISTANBUL PILAVI  - Pilaf Istanbul

3/4 šálku dlouhozrnné rýže
150g kuřecích prsíček bez kůže
3-4 lžíce másla
1 a 1/4 šálku kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce oloupaných mandlí
2 polévková lžíce oloupaných pistácií
špetka šafránu
sůl, pepř

Rýži propereme teplou vodou a dáme na 15 minut vařit.
Na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsíčka, naprudko osmažíme, asi po 3 minutách podlejeme 1/4 šálkem vývaru a dusíme než se voda vypaří.
Mandle a pistácie také opečeme na másle.
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme rýži a dobře promícháme, přilejeme šálek kuřecího vývaru, osolíme, opepříme, přidáme kuřecí maso, mandle, pistácie, špetku šafránu rozmíchanou v trošce horké vody, vše opatrně promícháme a dusíme na mírnou teplotu pod pokličkou dokud se zbylá voda neodpaří.
Hrnec dáme z plotny, zakrejeme utěrkou a necháme asi 5 minut dojít.


TAVUK KOFTESI - Kuřecí kofte

1 1/2 sklenice mléka
1 malé kuře
100g sýra (kashar, ementál apod.)
100g hladké mouky
250g strouhanky
4 vejce
50g másla
nať zelené petrželky
sůl, pepř
olej na smažení


Celé kuře vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a uvaříme do měkka. Až je maso uvařené, odstraníme kůži a maso nakrájíme na malé kousky. Připravíme si bílou omáčku z másla, mléka a 50 gramů mouky. Až začne omáčka vařit odstraníme z plotny, přidáme nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku, kuřecí maso, osolíme a opepříme. Vmícháme rozšlehaná vejce, strouhanku, podle potřeby zahustíme moukou. Z této hmoty tvoříme kuličky nebo placičky, které smažíme v rozpáleném oleji.


PORTAKAL TAVUK - Kuřecí rolky s pomerančovou omáčkou

400g kuřecích prsíček
pistáciové oříšky
lístky čerstvé máty
50g taveného sýra
troška mouky na obalení
olivový olej na smažení
1 pomeranč
máslo na zjemnění omáčky


Kuřecí prsa naklepeme tence jako na řízek. Řízky naplníme pistáciovými oříšky a přidáme čerstvou mátu a sýr. Vše zabalíme jako závitek, zpevníme dřevěným párátkem, obalíme v trošce mouky, oklepeme a dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem.
Mezitím si do další pánve přidáme trochu jemně nasekaných piniových nebo kešu oříšků, máslo, olivový olej a trochu to osmahneme. Nakonec přidáme dílky pomeranče a ještě také trochu pomerančové šťávy. Usmažené rolky do této omáčky vložíme a necháme jemně podusit - asi 10 minut. Potom kousky kuřete vyjmeme. Tím nám vznikne výborná šťáva z kuřete a pomerančové šťávy, k tomu přidáme ještě trochu másla. Omáčku jemně šleháme aby nám vznikla jemná krémovitá orientální omáčka.


KAPUSKA - Kuře se zelím


1/2 hlávky zelí - nařezat na proužky
4 kousky kuřete
3 lžíce rýže
1 červená paprika - nařezat na proužky
2 lžíce máslo
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušené papriky
šťáva z půlky citrónu
sůl, pepř
1 nebo 1 1/2 šálku horká voda


Zelí dáme do velkého hrnce. Přidéme kousky kuřete a ostatní přísady. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi půl hodiny na střední teplotu. Během vaření kontrolujeme zda je potřeba přidat vodu. Zezačátku moc vody nedávme, protože zelí dost vody pustí během vaření. Toto množství stačí na 4 porce.


ÇERKEZ TAVUGU - Čerkézské kuře

1 kuře
4 plátky bílého chleba /bez kůrky/
100ml mléka
400g lískových oříšků
3 stroužky česneku
lžička mleté červené papriky
2 lžíce olivového oleje
sůl

Kuře omyjeme a uvaříme doměkka v hrnci s osolenou vodou. Zbavíme kůží, maso obereme z kostí a nakrájíme příčn přes vlákna na proužky. Oříšky umeleme najemno a smícháme s rozmačkaným česnekem a rozmačkaným bílým chlebem s mlékem. Můžeme přilít trochu kuřecího vývaru, tak aby nám vznikla hustá kaše. Smícháme s masem a vložíme do misky vymazané máslem. Nakonec přelijeme olivovým olejem smíchaným s mletou paprikou a zapečeme v troubě.




 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM