Jehněčí a hovězí

 

ŠIŠ KEBAB - Jehněčí kebab

500 g jehněčí kýty bez kosti
2 rajčata
2 papriky

Marináda:
1 cibule
1 polévková lžíce mléka
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Cibuli nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme ji do směsi oleje, mléka, soli a mletého pepře.
Do marinády naložíme maso nakrájené na kostky. Alespoň 12 hodin necháme uležet v lednici.
Na špízu střídáme maso, rajčata a větší kolečka paprik, opékáme na dřevěném uhlí v mangalu nebo na grilu.

Poslala: X.Andrey


ADANA KEBAB


500g mletého skopového nebo jehněčího masa
100g tuku ze zadní částo skopového
mletý černý a červený pepř
zelená petrželka - nasekat najemno
půl lžičky mleté papriky
sůl

Mleté maso smícháme s najemno nakrájeným tukem, osolíme, opepříme černým a červeným pepřem, přidáme najemno nakrájenou petrželku a řádně promícháme. Necháme asi 12 hodin odležet.
Maso rukama namačkáme na špejli nebo jehlu do tenkého válečku viz. obrázek. Ty potom z obou stran opékame na grilu nebo v mangalu cca 7 minut.
Jako přílohu podáváme grilovaná rajčata a grilované papriky a pita chléb.

 


ISKENDER KEBAB

200g hovězí roštěné
2ks hovězí svíčkové, každý po 200g
olivový olej
sůl
pepř
4 kusy plochého pita chleba (placky)

Omáčka:
jogurt
1 šálek rajského protlaku nebo konzervovaných drcených rajčat
2 lžíce másla

Maso osolíme a opepříme. Kousek roštěné dáme mezi dva kousky svíčkové a natlačíme na sebe. Maso zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc odležet v mrazničce. Další den před přípravou maso asi na 45 minut vytáhneme, potom ostrým nebo elektrickým nožem nařežeme na tenké plátky. Opékáme na pánvi na čerstvém olivovém oleji.
Pita chéb nařežeme na malé kosočtverce a poskládáme na talíř. Na to položíme kousky opečeného masa.
Zalejeme omáčkou, kterou si připravíme smícháním rajského protlaku nebo konzervovaných drcených rajčat krátce povařených s několika lžícemi vody.
Na konec rozpustíme máslo na pánvi až lehce začne vařit celý talíř jím polijeme a přidáme pár lžic jogurtu.
Iskender Kebab podáváme horký.


ORMAN KEBABI - Lesní kebab

500g skopového /nebo hovězího/ masa
2 brambory
2 mrkve
2 cibule
tymián
sůl, pepř
lžíce oleje


V hrnci rozpálíme olej, přidáme na čtvrtky nakrájené cibule, maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme, podlejeme vodou a dusíme na mírném ohni pod pokličkou. Asi 20-25 minut před dovařením přidáme na kostky nakrájené, oloupané brambory a mrkev a vaříme do měkka. Nakonec posypeme tymiánem.



KARNIYARIK - Dušené plněné baklažány

4 malé baklažány
100ml slunečnicového oleje
2 lžíce rajského protlaku
150g mletého hovězího /nebo skopového/ masa
3 rajčata
1 paprika
natě zelené patrželky
1 malá cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř



Baklažány omejeme, očistíme, konce ořízneme, částěčně oloupeme slupky baklažánu nožem a podélně rozřízneme. Posolíme a necháme odpočnout asi 20 minut aby pustily přebytečnou vodu. Olej rozpálíme na vysokou teplotu a osušený baklažán necháme 1 minutu osmažit. Vyjmeme z oleje a vybereme vnitřek baklažánu.
Na pánvi si připravíme směs na plnění: cibulku a 2 rajčata nakrájíme na malé kousky, přidáme mleté maso, rozmačkaný česnek, najemno nakrájenou petrželku, 1 lžíci rajského protlaku, osolíme a opepříme, podlejeme horkou vodou /cca 150ml/, vše zamícháme a pečeme na pánvi. Průběžně mícháme až se skoro všechna voda vypaří.
Baklažány naplníme touto směsí a na každý položíme čtvrtku rajčete a plátek papriky. Vložíme je na pekáč, zalejeme omáčkou, kterou si zhotovíme smícháním lžíce rajského protlaku se 150 ml vody a pečeme za mírné teploty asi půl hodiny.
Podáváme s plněnými paprikami Zetinyagli biber dolmasi a salátem Cacik.



ETLI PILAV - Jehněčí pilaf


hrst piniových oříšků nebo mandlových lupínků
1 lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli, nakrájenou na půlkolečka
2 kousky skořice - rozlámané
500g libového jehněčího (plecko nebo ramínko) nakrájené na menší kostky
250g rýže basmati
1 kostku drůbežího vývaru rozpuštěnou v 500ml horké vody
12 sušených meruněk (nejlépe nesířených)
hrst čerstvých lístků máty, nasekaných
sůl a pepř na dochucení


1. Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka; pozor, ráda se připalují. Vsypte je na talíř a do kastrolu vlijte olej. Až se zahřeje, dozlatova na něm osmahněte cibuli a skořici. Zvyšte teplotu a po částech přidávejte maso. Míchejte, aby se opeklo stejnoměrně. Pak přisypte rýži a minutu za stálého míchání smažte.

2. Zalijte vývarem, vsypte meruňky, osolte a opepřete. Přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a mátou.
Odlehčete to! Jehněčí můžete nahradit kuřecím nebo krůtím masem a meruňky rozinkami.

Poslala: Awa.N


Jehněčí tandoori s orientální rýží

jehněčí plec
100 g olivového oleje
200 g kopřenové zeleniny
50 g šalotky
100 g rajského protlaku
2 dl červeného vína
sůl, pepř

Očištěnou a vykostěnou jehněčí plec potřeme solí, pepřem a olivovým olejem a dáme ji do pekáče. Kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka a vše dáme na plec. Podlijeme zbytkem olivového oleje a při 160 °C asi jednu hodinu pečeme v troubě.
Z kostí a odřezků připravíme omáčku. Kosti a odřezky orestujeme, přidáme rajský protlak a zalijeme červeným vínem. Po svaření vína zalijeme vodou nebo vývarem a necháme na mírném ohni 5 - 6 hodin táhnout. Scedíme a ještě lehce povaříme. Hotovou omáčkou přelijme pečenou plec. Podáváme s orientální rýží (viz další recept) a grilovanou zeleninou. Může být i salát z čerstvé zeleniny s koriandrem a olivovým olejem.

Orientální rýže

50 g celozrnné rýže
5 g piniových semínek
5 g rozinek
10 g jehněčích jater
30 g olivového oleje
1 cibule
1 dl kuřecího vývaru
sůl, pepř
koření Yeni bahara (turecká směs bylinek a koření)

Rýži na 10 minut namočíme do studené vody. V hrnci necháme rozehřát olivový olej na kterém orestujeme piniová semínka, cibuli, na kostičky nakrájená jehněčí játra a ryži. Zalijeme vývarem a necháme vše 10 minut dusit. Dochutíme solí, pepřem a kořením Yeni bahar. Orientální rýže se podává nejenom jako příloha k tureckým pokrmům, ale také jako samostatné jídlo.

Poslala: Awa.N


AYVALI KUZU TAS KEBABI - Dušené jehněčí


1 kg jehněčí kýty
2 cibule
100g másla nebo margarínu
4 rajčata
2-3 papriky kapie
3 brambory, oloupané a nakrájené
2 mrkve
lžíce rajčatového protlaku

1 lžička sladké papriky
sůl, pepř
čerstvá petrželka

Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a na něm osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme maso a osmahneme dohněda. Přidáme oloupaná na kostičky nakrájená rajčata, na kostičky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, sladkou papriku, osolíme a opapříme, přikryjeme pokličkou a na mírném příkonu dusíme asi 1 1/2 hodiny. Potom přidáme brambory a petržel a vaříme dalších 20- 30 minut.


ARNAVUT CIGERI - Smažená játra s paprikou

500 g jehněčích nebo telecích jater nakrájených na kostky
2 cibule
2-3 lžíce hladké mouky
3/4 hrnku olivového oleje
2 feferonky nakrájené na proužky
sůl, pepř
čerstvě nasekaná petrželka


Cibuli nakrájíme na kolečka, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Propláchneme vodou a lehce osušíme. V misce smícháme cibuli, feferonky a petrželku. Do misky dáme na kostky nakrájená játra a promícháme. Opatrně přisypáváme mouku - jen tak aby se vše obalilo a promícháme. Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm osmahneme játra s cibulí, asi 2 minuty po každé straně. Osolíme a opepříme, přendáme na papírový ubrousek a zbavíme přebytečného tuku. Podáváme s osmaženými brambory jako hlavní jídlo, nebo samostatně jako předkrm.


KOFTE

500g mletého hovězího
1/3 šálku strouhanky
1 vejce
1 cibule - najemno nakrájená
čerstvá petrželka - jemně nasekaná
půl lžičky římského kmínu cuminu
1 stroužek česneku - rozdrcený
sůl, pepř


Za pomoci rukou smícháme všechny přísady a vytvoříme tvary oválných karbanátků. Grilujeme nebo smažíme na pánvi na slunečnicovém oleji. Podáváme s hranolky nebo fazolkovým salátem Piyaz nebo jako součást Yogurtlu Kebab.


EKSILI KOFTE - Vařené kefte s citronovou omáčkou

500g mletého skopového masa

200ml vařené rýže
1 velká cibule
1 vejce
půl lžičky mletého římského kmínu
sůl, pepř
2 lžíce olivového oleje

na omáčku:
2 lžíce hladké mouky
2 žloutky
šťáva z 1 citronu
sůl

V míse smícháme nastrouhané maso s nastrouhanou cibulí, rýží a vejce, přidáme římský kmín, sůl a pepř. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v hladké mouce. Do hrnce vlijeme asi 600ml vody, přidáme olej, osolíme a přivedem k varu. Vhazujeme masové kuličky a 15-20minut vaříme na mírném ohni. Uvařené kefte podáváme na talíři s omáčkou, kterou jsme si připravili smícháním žloutků a citronové šťávy, několika lžícemi vývaru a zahuštěné hladkou mouku.
Nakonec posypeme oreganem nebo najemno nakrájenou petrželovou natí.


IZMIR KOFTESI

500g mletého masa
houska nebo strouhanka
2 cibule
1 vejce
koření dle chuti
4 brambory
3 velká rajčata
sůl, pepř
2 lžíce olivového oleje

Do mletého masa přidáme vajíčko, cibuli na jemno, namočenou a vymačkanou housku (nebo strouhanku), okořeníme a tvarujeme malé šištičky. Brambory nakrájíme na měsíčky. Na pánvi opečeme nejprve brambory, potom i maso a přendáme do zapékací misky. Ve zbylém oleji osmažíme cibulku, přidáme několik oloupaných a pokrájených rajčat, podusíme doměkka, podlijeme vodou, a touto omáčkou zalijeme brambory s masem a ještě asi 15 minut společně zapečeme v troubě.

Poslala: cimbom







 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM