Kebaby

 

 

ŠIŠ KEBAB - Jehněčí kebab

500 g jehněčí kýty bez kosti
2 rajčata
2 papriky

Marináda:
1 cibule
1 polévková lžíce mléka
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Cibuli nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme ji do směsi oleje, mléka, soli a mletého pepře.
Do marinády naložíme maso nakrájené na kostky. Alespoň 12 hodin necháme uležet v lednici.
Na špízu střídáme maso, rajčata a větší kolečka paprik, opékáme na dřevěném uhlí v mangalu nebo na grilu.


ADANA KEBAB


500g mletého skopového nebo jehněčího masa
100g tuku ze zadní částo skopového
mletý černý a červený pepř
zelená petrželka - nasekat najemno
půl lžičky mleté papriky
sůl

Mleté maso smícháme s najemno nakrájeným tukem, osolíme, opepříme černým a červeným pepřem, přidáme najemno nakrájenou petrželku a řádně promícháme. Necháme asi 12 hodin odležet.
Maso rukama namačkáme na špejli nebo jehlu do tenkého válečku viz. obrázek. Ty potom z obou stran opékame na grilu nebo v mangalu cca 7 minut.
Jako přílohu podáváme grilovaná rajčata a grilované papriky a pita chléb.


ISKENDER KEBAB

200g hovězí roštěné
2ks hovězí svíčkové, každý po 200g
olivový olej

sůl
pepř

4 kusy plochého pita chleba (placky)

Omáčka:
jogurt
1 šálek rajského protlaku nebo konzervovaných drcených rajčat
2 lžíce másla

Maso osolíme a opepříme. Kousek roštěné dáme mezi dva kousky svíčkové a natlačíme na sebe. Maso zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc odležet v mrazničce. Další den před přípravou maso asi na 45 minut vytáhneme, potom ostrým nebo elektrickým nožem nařežeme na tenké plátky. Opékáme na pánvi na čerstvém olivovém oleji.
Pita chéb nařežeme na malé kosočtverce a poskládáme na talíř. Na to položíme kousky opečeného masa.
Zalejeme omáčkou, kterou si připravíme smícháním rajského protlaku nebo konzervovaných drcených rajčat krátce povařených s několika lžícemi vody.
Na konec rozpustíme máslo na pánvi až lehce začne vařit celý talíř jím polijeme a přidáme pár lžic jogurtu.
Iskender Kebab podáváme horký.


ORMAN KEBABI - Lesní kebab

500g skopového /nebo hovězího/ masa
2 brambory
2 mrkve
2 cibule
tymián
sůl, pepř
lžíce oleje


V hrnci rozpálíme olej, přidáme na čtvrtky nakrájené cibule, maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme, podlejeme vodou a dusíme na mírném ohni pod pokličkou. Asi 20-25 minut před dovařením přidáme na kostky nakrájené, oloupané brambory a mrkev a vaříme do měkka. Nakonec posypeme tymiánem.


 

ŠIŠ TAVUK - Kuřecí šiš

400 g kuřecích prsou
půlka citronu
1 malá oloupaná a nastrouhaná cibule
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jogurtu
lžička sušených bylinek /koriandr nebo tymián/
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mleté papriky
sůl, pepř



V míse smícháme olivový olej, šťávu z půlky citronu, nastrouhanou cibuli, koriandr nebo tymián, sůl, pepř, římský kmín a papriku. Kuřecí prsa bez kostí a kůže nakrájíme na kostky a důkladně je v této marinádě obalíme. Přikryjeme a necháme marinovat asi 6-8 hodin v ledničce.
Maso navlékneme na špejle tak, že se kostky dotýkají, ale nejsou na sobě namačkané. Grilujeme na grilu nebo v mangalu asi 20-30 minut. Průběžně otáčíme, aby se opekly stejnoměrně.


YOGURTLU KEBAB - Kebab s jogurtem


3 lžíce másla
3 rajčata
3 zelené papriky /feferonky/
nať zelené petrželky
2 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
4 ks pide chléb /placka/
500g jehněčího masa
500g jogurtu
mletá paprika
sůl, pepř


V míse smícháme olivový olej, nastrouhanou cibuli, sůl, pepř a mletou papriku. Do této marinády vložíme na kostičky nakrájené kousky masa a necháme /nejlépe přes noc/ marinovat.
Takto odležené maso druhý den napichujeme na jehlu a grilujeme v mangalu. Mezitím si na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, rajčata oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a osmahneme.
Na talíř položíme placku chleba, polejeme rozpuštěným máslem, potřeme vzniklou rajčatovou omáčkou, jogurtem a do této směsi položíme horké grilované maso, posypeme nakrájenou paprikou a petrželkou.
Nakonec ještě polejeme lžící rozpuštěného másla. Takto lze upravit i předem udělané Kofte.



 

 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM