Pilafy

 

ISTANBUL PILAVI  - Pilaf Istanbul

3/4 šálku dlouhozrnné rýže
150g kuřecích prsíček bez kůže
3-4 lžíce másla
1 a 1/4 šálku kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce oloupaných mandlí
2 polévková lžíce oloupaných pistácií
špetka šafránu
sůl, pepř

Rýži propereme teplou vodou a dáme na 15 minut vařit.
Na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsíčka, naprudko osmažíme, asi po 3 minutách podlejeme 1/4 šálkem vývaru a dusíme než se voda vypaří.
Mandle a pistácie také opečeme na másle.
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme rýži a dobře promícháme, přilejeme šálek kuřecího vývaru, osolíme, opepříme, přidáme kuřecí maso, mandle, pistácie, špetku šafránu rozmíchanou v trošce horké vody, vše opatrně promícháme a dusíme na mírnou teplotu pod pokličkou dokud se zbylá voda neodpaří.
Hrnec dáme z plotny, zakrejeme utěrkou a necháme asi 5 minut dojít.


ETLI PILAV - Jehněčí pilaf

hrst piniových oříšků nebo mandlových lupínků
1 lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli, nakrájenou na půlkolečka
2 kousky skořice - rozlámané
500g libového jehněčího (plecko nebo ramínko) nakrájené na menší kostky
250g rýže basmati
1 kostku drůbežího vývaru rozpuštěnou v 500ml horké vody
12 sušených meruněk (nejlépe nesířených)
hrst čerstvých lístků máty, nasekaných
sůl a pepř na dochucení


1. Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka; pozor, ráda se připalují. Vsypte je na talíř a do kastrolu vlijte olej. Až se zahřeje, dozlatova na něm osmahněte cibuli a skořici. Zvyšte teplotu a po částech přidávejte maso. Míchejte, aby se opeklo stejnoměrně. Pak přisypte rýži a minutu za stálého míchání smažte.

2. Zalijte vývarem, vsypte meruňky, osolte a opepřete. Přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a mátou.
Odlehčete to! Jehněčí můžete nahradit kuřecím nebo krůtím masem a meruňky rozinkami.

Poslala: Awa.N


 

 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM