Polévky

 

YAYLA CORBASI  - Jogurtová polévka

1/2 hrnku rýže
2 hrnky vody
1/3 hrnku zelené čočky
3/4 hrnku hustého čistého jogurtu
3 polévkové lžíce mouky
1 vejce
3 polévkové lžíce slunečnicového či rostlinného oleje
trochu česneku (podle chuti)
okolo dvou čajových lžiček sušené máty
sůl


Ve středním hrnci uvařte rýži s dvěma hrnky vody do měkka. Mějte připraveny 4 hrnky horké vody. V dalším hrnci uvařte čočku s dostatkem vody do měkka a do vyvaření vody. Přidejte ji do uvařené rýže. V misce zamíchejte jogurt, vajíčka a mouku. Přilijte trochu vody a vytvořte řidkou konzistenci. Nalijte pomalu do rýže s čočkou a promíchejte to. Přidejte olej, česnek (podle chuti) a dostatek horké vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Povařte tak 10 minut. Přidejte sůl a sušenou mátu. Servírujte teplé s chlebem.

Poslala: X.Andrey


KIRMIZI MERCIMEK CORBASI - Polévka z červené čočky

1 šálek červené čočky - vyprané
1 cibule, sekat
1 malá mrkev, sekat
1 hovězí bujón
3 šálky vody
sůl

na ozdobu:
lžička mleté papriky
cayenský pepř
1 lžíce másla

Čočku vypereme a cibuli a mrkev nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme. Do středně velkého hrnce dáme vodu, uvedeme k varu, rozpustíme  kostku bujónu a přidáme čočku, mrkev a cibuli. Vaříme asi 20 minut. Až se vše uvaří vše rozmixujeme aby se vytvořila jemná krémovitá polévka. Pokud bude příliš hustá přidáme více horké vody, popř. dosolíme nebo podle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy.
Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme papriku a špetku pepře a touto směsí zdobíme horkou polévku, kterou ihned podáváme. Přílohou může být bílý chléb ekmek.


 

 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM