Předkrmy

 

PEYNIRLI HAYDARI

1/2 šálku smetanového jogurtu
1 malá okurka
1/4 šálku sýra feta
2 stroužky česneku
kopr
sůl

Okurku nastrouháme, česnek rozmačkáme se solí, sýr rozdrobíme na malé kousky, kopr najemno nasekáme a vše smícháme. Nakonec polejeme olivovým olejem.


ZEYTINYAGLI YESIL FASULYE - Fazolky s olivovým olejem

50
0 g zelených fazolových lusků (velké)
3 cibule
2 rajčata
olivový olej
cukr
sůl


Fazolové lusky nakrájíme na kousky o velikosti 5-6 cm, cibuli na větší kousky, rajčata na menší kousky. Dáme do hrnce, přidáme asi 0,5 - 1 dl olivového oleje, sůl, špetku cukru a zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Dusíme pod pokličkou asi 45 min.
Necháme vychladnout a p
odáváme s bílým chlebem.


ARNAVUT CIGERI - Smažená játra s paprikou

500 g jehněčích nebo telecích jater nakrájených na kostky
2 cibule
2-3 lžíce hladké mouky
3/4 hrnku olivového oleje
2 feferonky nakrájené na proužky
sůl, pepř
čerstvě nasekaná petrželka


Cibuli nakrájíme na kolečka, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Propláchneme vodou a lehce osušíme. V misce smícháme cibuli, feferonky a petrželku. Do misky dáme na kostky nakrájená játra a promícháme. Opatrně přisypáváme mouku - jen tak aby se vše obalilo a promícháme. Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm osmahneme játra s cibulí, asi 2 minuty po každé straně. Osolíme a opepříme, přendáme na papírový ubrousek a zbavíme přebytečného tuku. Podáváme s osmaženými brambory jako hlavní jídlo, nebo samostatně jako předkrm.


PATATES KOFTESI - Bramborové karbenátky

2 středně velké brambory
1 malá cibule
1 stroužek česneku
špetka červeného pepře
špetka černého pepře
špetka cayenského pepře
100g sýru feta
1 vejce
nať zelené petrželky
sůl
olej na smažení

Na obalování:
2 vejce
hl. mouka

Brambory předem uvaříme, nechéme vychladnout, oloupeme je a rozmačkáme najemno. Na pánev dáme několik kapek oleje, zpěníme na něm na drobno nakrájenou cibulku a potom asi na 1 minutu přidáme drcený česnek.
Pánev sundáme z plotny. Ve velké míse smícháme rukama rozmačkané brambory, sůl, všechny pepře, vejce, najemno nakrájenou petrželku a rozdrobený sýr feta, nakonec přidáme cibulku s česnekem..
Z takto vyrobené hmoty tvoříme tvary kofte, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a smažíme na rozpáleném oleji do zlata.


HUMUS

1 konzerva cizrny /asi 500ml/
3 stroužky česneku stroužek, rozbít s solí
šťáva z 1 a půl citrónu
150g tahini - sezamová pasta /nemusí být/
2 lžičky mletého římského kmínu
100 ml vody
sůl
lžička mleté papriky


Česnek rozmačkáme se solí, cizrnu omyjeme a přidáme všechny ostatní přísady do mixeru. Rozmixujeme na jemnou kaši. Vložíme do misky a posypeme paprikou
. Podáváme s chlebem pide.


 

ÇERKEZ TAVUGU - Čerkézské kuře

1 kuře
4 plátky bílého chleba /bez kůrky/
100ml mléka
400g lískových oříšků
3 stroužky česneku
lžička mleté červené papriky
2 lžíce olivového oleje
sůl

Kuře omyjeme a uvaříme doměkka v hrnci s osolenou vodou. Zbavíme kůží, maso obereme z kostí a nakrájíme příčn přes vlákna na proužky. Oříšky umeleme najemno a smícháme s rozmačkaným česnekem a rozmačkaným bílým chlebem s mlékem. Můžeme přilít trochu kuřecího vývaru, tak aby nám vznikla hustá kaše. Smícháme s masem a vložíme do misky vymazané máslem. Nakonec přelijeme olivovým olejem smíchaným s mletou paprikou a zapečeme v troubě.


GÖZLEME

Těsto:
2 šálky hladké mouky
3/4 šálku vlažné vody (nebo 1/2 šálku bílého jogurtu)
1/2 lžičky soli

Poleva:
1 lžíce rozpuštěného másla

V misce smícháme mouku a sůl. Za stálého hnětění pomalu přidáváme vodu nebo jogurt. Těsto dáme na pomoučený vál a hněteme cca 10 minut až je hladké. Těsto zakryjeme vlhkým ručníkem a necháme 15 minut odpočnout (těsto s jogurtem 1 hodinu).
Potom těsto rozřežeme asi na 8 stejných dílů a každý díl vyválíme na tenkou placku o průměru asi 25cm. Doprostřed rozetřeme náplň, přehneme jednu stranu, tak aby kraj dosahoval přesně doprostřed kruhu, potom přehneme stejným způsobem protilehlou stranu a nakonec boky, tak aby vzniknul čtverec. (Popř. můžeme vyválet menší placky a přehnout na půl do tvaru půlměsíce, konce vidličkou nebo prsty pořádně utěsnit.)
Teflonovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, opečeme z jedné strany, než se objeví "hnědé oči" *, obrátíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opečeme i z druhé strany a také potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme teplé.

* název Gözleme vznikl ze slova Göz = oko. Když se začnou péct udělají se hnědé skvrny, které vypadají jako oči.

Peynirli Gözleme - Sýrové
1 šálek sýru feta - nadrobit
nať zelené petrželky - nasekat

Ispanakli Gözleme - Špenátové
150g špenátových listů - najemno nasekat

1/4 šálku sýra feta - nadrobit
1 malá cibule - nasekat
1 lžíce olivový olej
špetka oregana
pepř


Patatesli Gözleme - Bramborové

1 velká brambora - uvařená, oloupaná, rozmačkaná
1 malá cibule - najemno nasekaná
1 a půl lžíce olivového oleje
1/4 šálku sýra feta - nadrobit
lžička mleté papriky
sůl, pepř

Etli Gözleme - Masové hovězí
150g mletého hovězího masa
1 malá cibule - najemno nasekat
nať zelené patrželky nasekat
sůl, pepř

Kiymali Gözleme - Masové jehněčí
150g mletého jehněčího masa
1 malá cibule - najemno nasekat
nať zelené patrželky nasekat
sůl, pepř

Patlican
Gözleme - Baklažánový
1 baklažán - oloupaný, osmažený
1/4 šálek sýra
1 lžíce olivového oleje
lžička mleté papriky
sůl, pepř

Tatlisi
Gözleme - Sladké
náplň:
mleté oříšky s cukrem

sirup:
100g cukru krupice
75 ml vody
lžička citrónové šťávy

Upravíme běžným způsobem a nakonec polejeme uvařeným sirupem.


Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM