Z mouky

 

BOREK - Burek

základní těsto
:

500 g hladké mouky
200 g bílého jogurtu
1 vejce
1 prášek do pečiva /nemusí být/


Všechny ingredience na těsto dáme na vál a důkladně rukama propracujeme.


BOREK - Burek s ovčím sýrem

základní těsto, nebo balíček těsta filo
Nádivka:
2 vejce
250ml mléka
100 g másla
100 ml bílého jogurtu
250 g ovčího tvarohového sýra /feta/

1 žloutek na potření
kopr, sekaná petrželová nať

Ze základního těsta vyválíme 4 pláty. První plát položíme na vymazaný plech. Ušleháme mléko, vejce, jogurt a rozpuštěné máslo. Polovinou směsi potřeme plát na plechu.
Přikryjeme druhým plátem, který namažeme směsí sýra, petržele a kopru. Zakryjeme třetím plátem, na který dáme druhou polovinu první směsi. Přidáme poslední plát, důkladně stiskneme po okrajích a potřeme žloutkem.
Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.

Poslala: X.Andrey


SIGARA BOREGI - Burek "cigáro"

základní těsto nebo balíček těsta filo

250g sýra feta
nať zelené petrželky
nať čerstvého kopru
oregano
cayenský pepř
olej na smažení

Z těsta vyválíme kolo, které rozdělíme na 8 výsečí. V misce smícháme nadrobený sýr, najemno nakrájenou petrželku, špetku oregana a pepře. Pokud by se nám zdála náplň příliš tvrdá můžeme přilít trošku vody. Na širší stranu výseče položíme kousek nádivky, okraje těsta potřeme studenou vodou a zarolujeme. Viz. obrázek.Špičatý konec dobře přitiskneme, aby se borek při smažení neotevřel. Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.

 


MUSKA BOREGI - Burek Amulet

základní těsto nebo balíček těsta filo

200g sýra feta
nať zelené petrželky
nať čerstvého kopru
2 jarní cibulky
1 vejce
sůl, pepř
olej na smažení


Těsto vyválíme a nařežeme na dlouhé obdélníky, viz. obrázek. V misce smícháme nadrobený sýr, najemno nakrájenou cibulku, petrželku, kopr, sůl, pepř a žloutek. Na užší stranu položíme kousek nádivky a skládáme viz. obrázek. Okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a konec dobře přitiskneme, aby se borek při smažení neotevřel. Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.


PUF BOREGI - Borek "Puf"

základní těsto nebo balíček těsta filo
olivový olej
olej na smažení


Těsto rozdělíme asi na 4 díly. Každý díl těsta vyválíme na kolečko velikosti talíře. Potřeme olivovým olejem a poskládáme je na sebe. Poslední plát nepotíráme. Rozválíme na pláty silné asi 2 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 6 cm. Do středů koleček klademe různé náplně - viz níže. Přeložíme v půli a spojené obvody pevně stiskneme.
Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova nebo můžeme potřít rozšlehaným vejcem a péct cca na 200°C v troubě.

Puf Boregi
250g mletého masa /hovězí, skopové/
1 velká cibule
sůl, pepř

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a vychladnutí plníme boregi.

Peynirli Puf Boregi
250g sýra feta
nať zelené petrželky
nať čerstvého kopru
1 vejce

Všechny přísady smícháme v misce a ihned plníme.


Tavuklu Puf Boregi

250g kuřecího masa
1 malá cibule
3-4 žampiony /nemusí být/
lžička mleté papriky
lžička másla
2 lžičky smetany
sůl, pepř

Kuřecí maso najemno nasekáme, přidáme ostatní ingredience a lehce podusíme na másle. Po vychladnutí plníme.

Karidesli Puf Boregi

250g krevet
nať zelené petrželky
lžička mleté papriky
1 uvařené vejce /nemusí být/
sůl, pepř
1 lžíce másla
2 lžíce mouky
200ml mléka

Z mléka, másla a mouky vytvoříme bešamelovou omáčku. Tu cca 2-3 munuty povaříme a přidáme najemno nakrájené krevety, petrželku, vejce, osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Vše stále důkladně mícháme. Po vychladnutí plníme.

Ispanakli Pastirmali Puf Boregi
150g špenátových listů
100g uzeniny  "Pastirmali"
1 cibule
lžíce másla

Vše najemno nakrájíme zlehka podusíme na másle a po vychladnutí plníme.


SU BOREGI - Vodní burek

500g hladké mouky
3 vejce
troška vlažné vody
sůl
100g másla

na náplň:
250g mletého masa /hovězí, skopové/

1 velká cibule

olej

sůl, pepř

nebo
250 g sýra feta
půl šálku mléka
natě zelené petrželky a kopru

Mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl a malé množství vlažné vody. Vypracujeme
těsto, rozdělíme na 1 větší a 8 menších částí, zabalíme do vlhké utěrky a dáme na půl hodiny do ledničky odpočnout.
Náplň: na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibulku, mleté maso, osolíme a opepříme nebo v misce smícháme nadrobený sýr feta, půl šálku nléka a nadrobno nakrájené zelené natě.
Větší část těsta vyválíme na plát, až je dvakrát tak velký než forma ve které budeme péct a rozložíme ho do máslem vymazané formy. Ostatní části těsta vyválíme na velikost formy a na několik minut ponořímé pláty do vařící osolíme vody, vyjmeme je a ihned ochladíme studenou vodou. Necháme okapat od přebytečné vody. Potom skládáme do formy - každý plát potřeme rozpuštěným máslem a potřeme směsí na plnění buď masovou nebo sýrovou. Přečnívající část spodního dílu zahneme, potřeme máslem a pečeme v troubě vyhřáté cca na 200°C do zlatova. Podáváme horké.


GÖZLEME

Těsto:
2 šálky hladké mouky
3/4 šálku vlažné vody (nebo 1/2 šálku bílého jogurtu)
1/2 lžičky soli

Poleva:
1 lžíce rozpuštěného másla

V misce smícháme mouku a sůl. Za stálého hnětění pomalu přidáváme vodu nebo jogurt. Těsto dáme na pomoučený vál a hněteme cca 10 minut až je hladké. Těsto zakryjeme vlhkým ručníkem a necháme 15 minut odpočnout (těsto s jogurtem 1 hodinu).
Potom těsto rozřežeme asi na 8 stejných dílů a každý díl vyválíme na tenkou placku o průměru asi 25cm. Doprostřed rozetřeme náplň, přehneme jednu stranu, tak aby kraj dosahoval přesně doprostřed kruhu, potom přehneme stejným způsobem protilehlou stranu a nakonec boky, tak aby vzniknul čtverec. (Popř. můžeme vyválet menší placky a přehnout na půl do tvaru půlměsíce, konce vidličkou nebo prsty pořádně utěsnit.)
Teflonovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, opečeme z jedné strany, než se objeví "hnědé oči" *, obrátíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opečeme i z druhé strany a také potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme teplé.

* název Gözleme vznikl ze slova Göz = oko. Když se začnou péct udělají se hnědé skvrny, které vypadají jako oči.

Peynirli Gözleme - Sýrové
1 šálek sýru feta - nadrobit
nať zelené petrželky - nasekat

Ispanakli Gözleme - Špenátové
150g špenátových listů - najemno nasekat

1/4 šálku sýra feta - nadrobit
1 malá cibule - nasekat
1 lžíce olivový olej
špetka oregana
pepř


Patatesli Gözleme - Bramborové

1 velká brambora - uvařená, oloupaná, rozmačkaná
1 malá cibule - najemno nasekaná
1 a půl lžíce olivového oleje
1/4 šálku sýra feta - nadrobit
lžička mleté papriky
sůl, pepř

Etli Gözleme - Masové hovězí
150g mletého hovězího masa
1 malá cibule - najemno nasekat
nať zelené patrželky nasekat
sůl, pepř

Kiymali Gözleme - Masové jehněčí
150g mletého jehněčího masa
1 malá cibule - najemno nasekat
nať zelené patrželky nasekat
sůl, pepř

Patlican
Gözleme - Baklažánový
1 baklažán - oloupaný, osmažený
1/4 šálek sýra
1 lžíce olivového oleje
lžička mleté papriky
sůl, pepř

Tatlisi
Gözleme - Sladké
náplň:
mleté oříšky s cukrem

sirup:
100g cukru krupice
75 ml vody
lžička citrónové šťávy

Upravíme běžným způsobem a nakonec polejeme uvařeným sirupem.


RAMAZAN PIDESI - Turecký chléb Ramadan Pide

Těsto:
7 gramů sušených kvasnic
1 lžička cukru moučka
175 ml teplého mléka
4 šálky mouky (1:1 mouka hladká a mouka pizza)
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce olivového oleje

Poleva:
1 žloutek
2 polévkové lžíce mléka


V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut.
Ve velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme kvásek a přilijeme zbytek /125 ml/ teplého mléka. Důkladně prohněteme /asi 10 minut/ až se těsto stane hladké. Následně vytřeme vnitřek čisté mísy 1 čajovou lžičku olivového oleje a vložíme do ní propracované těsto ve tvaru bochníčku, povrch také potřeme rukama další lžičkou olivového oleje a zakryjeme čistou vlhkou utěrkou.

Necháme kynout asi hodinu až hodinu a půl v teplé místnosti až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Tlakem prstů vytlačíme vzduchové bubliny.
Těsto nožem rozdělíme na 2 díly. Každý díl prohněteme a vytvoříme z něj kouli, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 15 minut odpočnout.
Na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem vytvarujeme každou kouli do vyšší placky kulatého tvaru.
Těsto potřeme polevou připravenou ze žloutku a mléka a namočenými prsty lehce vytlačíme důlky do těsta, nebo zlehka nařežeme tvary kosočterců. Posypeme černuchou nebo sezamem a přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 35-40 minut odpočnout na teplém místě.
Předehřejeme troubu na 230 °C a na spod trouby položíme varnou misku plnou vody.
Pečeme 8-10 minut až chléb zezlátne. Upečený chléb necháme zlehka vychladnout na vlhké utěrce.
Chléb podáváme teplý.
Pokud chceme chléb i na druhý den, necháme ho zlehka vychladnout asi 5 minut a potom ještě vlažný dáme do sáčku.


LAHMACUN - Turecká pizza

těsto:
500g mouky
250ml vlažné vody
30g kvasnic
1 žloutek
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru

náplň:
500g mletého hovězího nebo jehněčího masa
2 nadrobno posekané cibule
2 velká rajčata bez slupek a bez semínek nadrobno nakrájená
2 lžíce rajčatového protlaku
1/2 zelené papriky nadrobno posekané
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
zelená petrželka
1/2 lžičky římského kmínu
kayenský pepř nebo 1 pálivá chili paprička /nemusí být/
sůl, pepř


Kvasnice rozpustíme s troškou cukru a polovinou vody. Mouku přesejeme do mísy, osolíme a přidáme kvásek. Promícháme, opatrně přidáváme zbytek vody a důkladně vypracujeme těsto až je hladké, pružné a nelepí se. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30-40 minut kynout. Těsto rozdělíme na 3-4 díly a rukama vytvarujeme do kulata.
Cibuli nadrobno nasekáme a osmažíme na 3 lžících oleje dozlatova. Přidáme rozmačkaný česnek, rajčata a protlak a smažíme až se vypaří přebytečná tekutina.
Syrové maso pořádně smícháme se všemi ingrediencemi včetně zchladlé rajčatové směsy.
Těsto znovu prohněteme a na pomoučeném vále pomocí válečku vyválíme na tenké placky, které přeneseme na olejem vymaštěný plech. Na každou placku rozdělíme masovou nádivku, necháme asi 2 cm volné okraje. Necháme ještě asi 10 minut odpočinout a pečeme 10-15 minut v troubě rozehřáté na 220°C.
Podáváme celé jako pizzu, rozkrojené napůl, nebo zarolované s plátky citronu.


PIDE

1 lžička sušených kvasnic
2 šálky teplé vody
6 šálků mouky /1:1 hladká a vysokolepková/
1 lžíce olivového oleje
100 ml bílého jogurtu
1 1/2 lžičky soli
1 lžička cukru

Kvasnice rozpustíme s troškou cukru a polovinou vody. Mouku přesejeme do mísy, osolíme a přidáme kvásek. Promícháme, přidáme zbytek vody, jogurt a olivový olej a důkladně vypracujeme těsto až je hladké, pružné a nelepí se. Během hnětení přidáváme tolik mouky kolik je potřeba, aby se těsto přestalo lepit. Z těsta vytvoříme bochníček, který vložíme do olejem vymazané misky, přikryjeme a necháme kynout cca 1 hodinu. Takto nakynuté těsto rozdělíme asi na 6 stejných dílů, které propracujeme a necháme ještě asi půl hodiny odpočívat. Těsto vyválíme do tvaru oválků, potřeme náplní - jen asi 1-2 cm od kraje necháme volné, prázdné okrajeme zahneme a tvarujeme do tvaru lodiček.

Pide se může úpect samotné bez náplně

KAPALI PIDE - "Zavřené" pide

a nebo se může plnit prakticky čímkoli jako pizza podle chuti.


Zde jsou některé z náplní:

PEYNIRLI PIDE
- Sýrové

200g bílého sýra /feta/
nať zelené petrželky

Sýr rozdrobíme a smícháme s najemno nakrájenou petrželkou.


PASTIRMALI PIDE - S uzeninou

200g uzeniny "Pastirmali"
na každou porci 1 vejce

Uzeninu nakrájíme na malé kousky, navrch rozklepneme vejce.

 

S hráškem a kukuřicí

šálek hrášku
šálek kukuřice
4 šalotky - najemno nakrájené
sůl, pepř
sumah

dále se může plnit třeba špenátem se sýrem, mletým masem s rajčaty atd... podle chuti.


 

 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM