Zelenina

 

 

IMAM BAYILDI (Imám omdlel)

4 baklažány
1 dl olivového oleje
3 cibule
4 stroužky česneku
2 rajčata
2 feferonky
1 lžička cukru
hrst čerstvé petrželky
1 lžička sladké papriky
pepř, sůl

Středně velké baklažány omyjeme a osušíme, neloupeme. Nakrojíme po délce tak, aby otvor byl asi 3 cm hluboký. Do otvoru nasypeme sůl a necháme odpočnout asi půl hodiny, aby pustil vodu. Potom baklažány osušíme a na oleji opečeme ze všech stran. Naskládáme je do zapékací mísy vedle sebe tak, aby otvory byly nahoře. Na zbylém tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli a česnek, rajčata a feferonky. Přisypeme cukr a mletou papriku, můžeme přidat i paprikové lusky zbavené jader. Potom podlijeme vodou nebo bílým vínem a dusíme, dokud se tekutina nevypaří. Osolíme a opepříme. Náplň vložíme do otvorů baklažánů (zbytek vedle nich), posypeme vše jemně nakrájenou natí hladké petrželky a v rozpálené troubě při 180°C zapékáme asi půl hodiny.
Podáváme s bílým chlebem.


ZEYTINYAGLI BIBER DOLMASI - Plněné papriky

6 celých paprik (nejlépe kapie)
100 g rýže
2 cibule
rajčatový protlak
kmín
mletá červená paprika
sušená máta
2 rajčata
pepř, sůl,
olej

na omáčku:
1 bílý jogurt,
česnek

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rajčatový protlak, kmín, mletou červenou papriku, sušenou mátu, osolíme, opepříme a přisypeme rýži.
Vršky paprik odřízneme, naplníme připravenou směsí a nahoru přiložíme kus rajčete.
Vložíme do hrnce, zalejeme horkou vodou a dusíme do měkka.
Hotový pokrm poléváme omáčkou zhotovenou z bílého jogurtu (nejlepší je hollandia), třeného česneku, soli a trošky vody.
Podáváme k masitým jídlům s tureckým chlebem ekmek.


YAPRAK SARMA - Plněné vinné listy

500 g vinných listů
200 g rýže
2 cibule nakrájené nadrobno
1 hrnek petrželky
1 hrnek kopru
4 lžíce rybízu
1/2 hrnku olivového oleje
1 hrnek vody
2 citrony
4 lžíce piniových oříšků
sůl

Vinné listy povaříme 2 minuty ve vodě a necháme odkapat. Na pánvi rozpálíme olej a na něm zpěníme cibuli a oříšky. Přidáme rýži a smažíme dalších 5 minut. Přidáme vodu a rybíz, přikryjeme pokličkou a 15 minut dusíme. Přimícháme kopr s petrželkou, osolíme a necháme vychladnout. Vinné listy si rozložíme, matovou stranou nahoru a stonkem k sobě. Doprostřed dáme lžíci připravené směsi a listy zabalíme. Hotové listy dáme do pánve, přelijeme vodou a zatížíme pokličkou nebo talířem. Na mírném příkonu dusíme asi 30 minut, necháme vychladnout a podáváme s nakrájeným citronem.

Poslala: X.Andrey


PATATES KOFTESI - Bramborové karbenátky

2 středně velké brambory
1 malá cibule
1 stroužek česneku
špetka červeného pepře
špetka černého pepře
špetka cayenského pepře
100g sýru feta
1 vejce
nať zelené petrželky
sůl
olej na smažení

Na obalování:
2 vejce
hl. mouka

Brambory předem uvaříme, nechéme vychladnout, oloupeme je a rozmačkáme najemno. Na pánev dáme několik kapek oleje, zpěníme na něm na drobno nakrájenou cibulku a potom asi na 1 minutu přidáme drcený česnek.
Pánev sundáme z plotny. Ve velké míse smícháme rukama rozmačkané brambory, sůl, všechny pepře, vejce, najemno nakrájenou petrželku a rozdrobený sýr feta, nakonec přidáme cibulku s česnekem..
Z takto vyrobené hmoty tvoříme tvary kofte, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a smažíme na rozpáleném oleji do zlata.


ISPANAKLI YUMURTA - Vejce na špenátu

4 vejce
500g syrového špenátu
1 cibule
50ml masového vývaru
40ml olovového oleje
sumah
sůl, pepř

Listy ze špenátu dobře omyjeme a pokrájíme. Špenát vložíme do hrnce, podlejeme vodou a dusíme. Často mícháme. Měkký špenát utřeme širším nožem. Cibulku nakrájíme na jemno, lehce osmažíme na oleji, přidáme utřený špenát, masový vývar, osolíme a opepříme. Často mícháme. Na pánvi usmažíme sázená vejce, tak aby žloutky zůstaly polotekuté. Špenát rozprostřeme na talíř a poklademe sázenými vejce. Nakonec posypeme sumahem.


ŞAKŞUKA

2 baklažány
4 brambory
6 zelených paprik
1 lžíce olivového oleje
6 stroužků česneku
7 rajčat
lžička soli
zelená petrželka

Baklažány místy ořežeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nařežeme také na kolečka a papriky nakrájíme na větší kousky. Vše smícháme a osmažíme na oleji. Na druhé pánvi také rozžhavíme olej, přidáme rozmačkaný česnek se solí a oloupaná rajčata nakrájená na kostky. Až se vypaří přebytečná tekutina přidáme ostatní zeleninu a vše dobře promícháme. Dáme na talíř a posypeme zelenou petrželkou.


PILAKI

1 konzerva bílých fazolí
1 velké rajče
1 malá mrkev
1 feferonka pepř
2 jarní cibulky
1 menší červená cibule
3 stroužky česneku
75 ml olivového oleje
citrónová šťáva
cukr, sůl

Rajčata, mrkev a cibulku nakrájíme na kostky, feferonku a česnek na tenká kolečka, vše smícháme a přidáme asi půl šálku vody. Vaříme na střední teplotu asi 15 minut. Potom přidáme fazole a ještě asi 10 minut povaříme. Podle potřeby můžeme podlít vodou.
Podáváme vychlazené, pokapané citrónovou šťávou obložené kolečky červené cibule.


HUNKAR BEGENDI

lilková kaše:
10 baklažánů
1 citrón
4 lžíce másla
200ml mléka
2 lžíce mouky
sůl
šálek strouhaného sýra /může být/
masová směs:
jehnečí maso na malé kousky
4 lžíce másla
cibule
rajčata a 1 lžička protlaku
papriky

1 lžíce mouky
česnek
voda
sůl, pepř, tymián

Baklažány opečeme nebo ogrilujeme ve slupce do měkka, sloupneme a rozmačkáme na kaši. Připravíme si jíšku, přidáme baklažány a naředíme mlékem do konzistence cca jako bramborová kaše. Servírujeme s masovou směsí (doměkka podusit cibuli, papriky, rajčata a maso na malé kousky), správně se podává tak že na talíř nandáme baklažánovou kaši, veprostře uděláme důlek a ten vyplníme masovou směsí.

Poslala: cimbom



 

 

Designed by Sahrazad  © 2007   Sponzored by PNEURYCHLE.CZ & LEVNE-PNEU.COM